Игор Иванов: Русия престана да е източният фланг на голяма Европа и стана западният фланг на Евразия

Игор Иванов: Русия престана да е източният фланг на голяма Европа и стана западният фланг на Евразия
Игор Иванов / БГНЕС
A A+ A++ A

В резултат на кризата в отношенията между Русия и Запада Руската федерация престана да е източният фланг на голяма Европа и стана западният фланг на Евразия, заяви днес председателят на Руския съвет по международните дела Игор Иванов на заседание на Брюкселския форум.

„Русия престана да е източният фланг на провалилия се проект за голяма Европа. Тя се превърна в западния фланг на създаващия се евразийски проект“ - цитира ТАСС думите на Иванов. Според него това обаче не означава че Русия трябва да обърне гръб на Европа. РФ иска да запази Европа като свой партньор, каза той.

По мнението на Игор Иванов украинската криза е била само катализатор, показал всички проблеми в отношенията между Русия и Запада, които дълго време са се опитвали да скрият и изгладят и които по думите му може да доведат днес до ново разцепление на Европа.

Европа може да стане нова арена на надпревара във въоръжаването, предупреди бившият министър на външните работи на Русия (1998-2004). Според него парадоксът е в това, че днес опасността от използване на ядрено оръжие е станала по-голяма отколкото през 80-те години, макар количеството ядрено оръжие значително да е намаляло. Брюкселския форум, който се провежда за пети път в белгийската столица, е един от най-авторитетните световни форуми, на който се дискутира трансатлантическото сътрудничество.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници