ФБР може да са намерили начин да отключват Айфон без да се намесва "Епъл"

ФБР може да са намерили начин да отключват Айфон без да се намесва "Епъл"
A A+ A++ A

Съдия отложи съдебно изслушване за исканията на ФБР компанията „Епъл“ да отключи айфона на един от терористите от Сан Бернардино, след като службата заяви, че може би е открила начин сама да получи достъп до мобилното устройство.

В документ, подаден късно в понеделник, щатски федерален прокурор е поискал забавяне на спорното съдебно изслушване, което трябваше да се проведе днес, по исканията на ФБР „Епъл“ да помогне за отключването на криптирания телефон на Саид Ризван Фарук. Той заедно със своята съпруга извършиха смъртоносния атентат в Сан Бернардино, при който на 2 декември миналата година бяха убити 14 души , а 21 бяха ранени. Двамата нападатели бяха убити по време на полицейска акция.

Според текста „външна страна“ се е появила през уикенеда и е показала на ФБР възможен метод за отключване на телефона. Американските власти все още трябва да установят дали методът, с който разполагат е надежден и дали ще компрометира информацията в телефона.

Ако е надежден той „би трябвало да елиминира необходимостта от съдействието на „Епъл“, се казва още в документа.
В продължение на повече от месец правителството на САЩ и „Епъл“ водят публичен дебат за това дали проникването в нечий телефон ще застраши сигурността на всички криптирани устройства на компанията.

Според прокуратурата телефонът на Фарук по всяка вероятност съдържа данни за нападението на 2 декември. Разследващите все още се опитват да разберат подробности около инцидента и дали двамата извършители са имали съучастници. Двойката е успяла да унищожи останалите телефони, които са използвали. В момента ФБР не може да заобиколи паролата, необходима за отключването на телефона, който е бил даден на Фарук от неговия работодател – община Сан Бернардино.

Миналият месец съдия Шери Пим нареди да бъде създаден специален софтуер, който да преустанови мерките за сигурност на телефона, в това число и функцията, която изтрива цялата информация в него, ако пинкодът бъде вкаран неправилно повече от десет пъти. Това би позволило на ФБР да пробва неограничен брой комбинации, без да загуби данни от устройството.

Според „Епъл“ искането нарушава американското законодателство, както и конституционните права на компанията, вреди на бранда „Епъл“ и заплашва доверието на потребителите.

#телефон #Епъл #съд #ФБР #атентат #айфон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите