40 години затвор за Караджич

40 години затвор за Караджич
ТАСС
A A+ A++ A

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Радован Караджич за виновен в престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Босна и Херцеговина.

Бившият военновременен лидер на босненските сърби, който се укриваше 13 години от правосъдието, а след това прекара в Международния трибунал в Хага още седем, е признат за виновен по 10 от 11-те пункта в обвинението.

Той носи отговорност за престъпления по време на конфликта в Босна и Херцеговина, а също така и за геноцида в Сребреница.Той беше намерен виновен и по обвиненията за военни престъпления по време на обсадата на Сараево, продължила три години, във вземане за заложници на членове на мироопазвщтие сили на ООН, депортация, убийства и тероризиране на босненското мюсюлманско население по време на конфликта след разпадането на Югославия. „Радован Караджич носи наказателна отговорност за взимане на заложници, убийства и преследване“, заяви съдия по делото. 

 

Поради недостатъчно улики трибуналът отхвърли едно от двете обвинения за геноцид срещу Караджич. Съдът заяви, че няма неопровержими доказателства за извършван геноцид в седем други босненски общини - Братунац, Ключ, Приадор, Сански мост, Власеница и Зворник.

Съдът не успя на базата на представените доказателства да определи намерение за извършването на геноцид от страна на обвиняемия“, заяви един от съдиите. „Обвиняемият не може да бъде държан за отговорен за геноцид по първото обвинение“, се казва в изявлението.

Генерал Ратко Младич, смятан за изпълнител на плановете на Караджич, също е съден в трибунала и процесът срещу него трябва да приключи тази година.



#Караджич #международен трибунал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници