Спецлужбите в ЕС не обменяли информация защото не си вярват

Спецлужбите в ЕС не обменяли информация защото не си вярват
ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

 

„Обменът на данните между тайните служби не е достатъчен, поради ниското ниво на доверие”. Това заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер при пристигането си на извънредната среща в Брюксел.

В момента 90% от информацията за потенциални терористи в ЕС се предоставя само от пет държави, уточни австрийският външен министър.

„Страните от ЕС трябва възможно най-скоро да направят изводите от атентатите в Брюксел и да ускорят обмена на данните по сигурността”, заяви от своя страна германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

„Не можем да стоим на едно място. Трябва да направим изводи. Става дума за бърз обмен на информация в Европа”, каза той. Министърът напомни, че в рамките на европейската полицейска служба на Европол има антитерористичен център, който в скоро време ще бъде разширен. До лятото службите за сигурност ще създадат платформа за обмен на информация за тези, които могат да представляват заплаха, уточни той.

Де Мезиер посочи четирите аспекта, по които ЕС ще трябва да постигне напредък в близко бъдеще. "На първо място, Европейският парламент трябва на следващото заседание спешно да одобри решение за обмен на данни за пътуващите. На второ място трябва да се подобри обменът на информация между службите за сигурност. Трето, в момента има различни групи от данни – по туризъм, по миграция, по сигурност. Трябва тези групи да се обединят. На четвърто място, ние се нуждаем от специален регистър, за да се проследи движението на граждани на трети страни, които влизат и напускат ЕС.

От своя страна еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова ЕС да премине от думи към действия. „Настана моментът да поемем отговорност. Време е да преминем от думи към действия. Не можем да чакаме повече”, заяви той.

Според Аврамопулос министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС ще обсъдят необходимостта от укрепване на партньорството. "Ние трябва да се създадем рамка за засилено сътрудничество. Време е да изпълним съгласуваното между 28-те страни. Надявам се в резултат на днешната среща да вземем много важно решение.

Комисарят също така подчерта, че приоритет за ЕС трябва да бъде безопасността на гражданите. „Гражданите са уплашени. Трябва да им върнем чувството за сигурност”, добави той.



#Микл-Лайтнер #специални служби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници