Скандал в "Загреб": След ремонт хърватските самолети летят с "унищожени" български части

Скандал в "Загреб": След ремонт хърватските самолети летят с "унищожени" български части
БГНЕС
A A+ A++ A


Ремонтът на хърватските бойни самолети МиГ-21 предизвика скандал в страната. Тялото на самолетите е от България, която е информирала НАТО, че тази част е ... унищожена.

Аферата около ремонта на хърватските бойни самолети в Украйна продължава да разтърсва страната. Вестник „Ютарни лист“ съобщи, че военното разузнаване е било на ясно, че става въпрос за „лъжлив ремонт“. Изданието уточнява, че 5 от 12-те изтребителя са приземени и в момента подробно се преглежда тяхната документация, а останалите 7 самолета летят само, за да не нарушат изискванията на НАТО.

 „Ютарни лист“ посочва, че върху резервоарите за гориво страната производител е посочена Съветски Съюз. Това означава, че става въпрос за много стари и трудно използваеми резервоари, чието вътрешно уплътнение е с отдавна изтекъл срок.

„Съществуват сериозни данни, че на 5 от самолетите закупените тела са от България, която пък от своя страна преди време е информирала НАТО, че тези части от самолетите са унищожени. Ако това е вярно, се задава въпросът: как те са стигнали в Одеса?“, пита изданието.

Върху една част от изтребителите има надписи на френски, а други са на кирилица. Подробната проверка е доказала, че крилата на самолетите са от Алжир. На корпуса на самолета се намира метална плочка със серийния номер. На изтребителите, които са закупени от Украйна, има по две плочки. Едната е пребоядисана, а другата е залепена до нея, което означава, че са сменяни серийните номера на самолетите.

В информацията се подчертава, че системата за идентификация дълго време не е работила и че е бил необходим определен период за нейното хармонизиране. Понеже пет от така наречените йеменски самолети са сглобени, по време на проверките непрекъснато е имало теч от резервоарите. След прибирането на самолетите са открити проблеми с хидравликата, а в някои от случаите е имало проблеми и с шасито и по-специално с колелетата при кацане.

Навигационната система е била комплектувана от чешката компания ЧЛС. Това оборудване е било монтирано в Украйна, но непрекъснато е отказвало да работи и така се е стигнало до огромното закъснение при изпълнение, пише „Ютарни лист“. В същото време е констатирано, че украинските радари са създавали големи проблеми, защото имало големи разминавания в данните. А в два от самолетите се е появил въздух в двигателя, което води до угасването на агрегата. Това означава, че въздушната система в двигателя или е неправилно монтирана или въобще я няма.

Изданието припомня, че военното разузнаване е започнало разследване за закупката и ремонта на изтребителите МиГ-21, но не е предприело никаква мерки срещу съмнителните действия, независимо от факта, че са намерени документи още през 2013 и 2014 г. От тях става ясно, че са констатирани много нередности и се е стигнало до заключението за фалшив ремонт.

#България #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници