Търговията с медикамента „Милдронат“ носи печалби за милиони евро

Търговията с медикамента „Милдронат“ носи печалби за милиони евро
БГНЕС
A A+ A++ A

Около 65 млн. евро са приходите на латвийската компания „Гриндекс” от продажбата на лекарството „Милдронат” само през 2015 г. От 2010 г. насам фармацевтичния концерн със седалище в Рига е спечелил над 50 млн. евро от придобилия печална слава препарат. Това съобщава в собствено разследване вестник „Вашингтон поуст”.

Една опаковка „Милдронат” с 60 таблетки струва около 45 евро. Един блистер с шест таблетки се търгува за около 4 евро, показва проверка в интернет. Там обаче лекарството не може да бъде закупено онлайн, пише бТВ.

Лекарството „Милдронат” нашумя в началото на март, когато петкратната победителка в турнири от Големия шлем в тениса Мария Шарапова призна, че го ползва от десетилетиезаради проблеми със сърцето. Тя се оправда с това, че не е разбрала за включването му в забранения списък на Световната антидопингова агенция от 1 януари 2016 г.

Българският спорт също бе засегнат, след като най-добрата ни спортистка за изминалата година – атлетката Габриела Петрова, даде с положителна проба. В нея е открито наличие на основната съставка на милдроната – мелдоний.

Оказва се, че вълшебното хапче от Латвия, което отпуши най-мащабния допинг-скандал в историята, е много популярно сред спортистите като заместител на антидепресантите.

Последните информации по темата с препарата, изобретен през 1976 г. и ползван в продължение на десетилетие от съветската армия по време на войната с Афганистан сочат, че той действа благотворно както физически, така и психически.

Лекари го изписват срещу депресия, стрес, безсъние, алкохолна и наркотична зависимост и за борба със синдрома на професионалното изчерпване, наречен още „бърнаут”.

Няма данни употребата на мелдоний да води до пристрастяване.

#допинг скандал #печалба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници