Турция пише нова светска конституция

Турция пише нова светска конституция
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган не крие амбицията си да се кандидатира за президентския пост, когато приключи премиерският му мандат. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарна комисия в Турция ще започне работа по първата напълно светска конституция на страната.

Целта е да се създаде по-опростена и демократична конституция, която да замени съществуващата, създадена преди 30 години по време на управлението на военните.

Тя даде голяма власт на армията, ограничи индивидуалните права и до голяма степен игнорира малцинствата в страната, включително кюрдите, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Очаква се новата конституция да бъде завършена до края на 2012 г.

До момента комисията, която се състои от представители на различни партии, работи в необичаен дух на консенсус и обещава конституция, която да представлява волята на народа и да създава истински представителна демокрация.

За целта в цяла Турция се провеждат срещи, на които се окуражават групи, представляващи гражданското общество, да изкажат своите възгледи.

Предстоят обаче обсъждания на спорни въпроси, най-вече за това каква степен на културна автономия да бъде разрешена на кюрдите и какви да са правомощията на президента.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който доминира политическия живот в страната от десет години, не крие амбицията си да се кандидатира за президентския пост, когато приключи премиерският му мандат.

Ако консенсусът за конституцията се разпадне в парламента, Реджеп Тайип Ердоган заплаши да прокара новия основен закон чрез референдум.

#Турция #Конституция #Реджеп Тайип Ердоган #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници