Горанов: Гаранционният фонд изпълнява задълженията по заема и очакваме да го възстанови на 100%

Горанов: Гаранционният фонд изпълнява задълженията по заема и очакваме да го възстанови на 100%
БГНЕС
A A+ A++ A

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) изпълнява стриктно ангажиментите си по договора за заем и очакваме да възстанови в бюджета на 100% усвоените средства. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на седмичния парламентарен контрол, предаде агенция Фокус.

„Извън доклада от „Аликс Партнърс“ се получават и ад хок препоръки към синдиците на КТБ. Участвах във воденето на преговори, включително и с международен аспект. Към настоящия момент в съответствие с плана за действие синдикът и ангажираните адвокатски кантори водят съдебни дела в различни юрисдикции. От края на миналата година досега са оспорени 287 броя изявления за прихващане в размер на над 303 милиона“, посочи Горанов.

Той поясни, че продължава подготовката на искове за оспорване на всички прихващания в рамките на законовия срок. „Предприети са и действия по обезпечаване на действията на КТБ по несъстоятелност и попълване масата на несъстоятелността на база препоръки на доклада“, посочи министърът. По думите му основната част от активите на банката, както и седалището на нелоялните длъжници на банката са на територията на Република България, поради което по-голямата част от делата се водят пред българските съдилища.

„Законът за банковата несъстоятелност изисква разследващата компания да проследи и препоръча действия на синдика, насочени към събиране на активите на банката, а не да предприема действия по събиране. По думите му, за попълването на масата на несъстоятелността на банката могат да се предприемат от синдика или от кредитор на банката чрез образуване на съответните съдебни производства“, добави той.

На въпрос каква сума е реалистично да бъде възстановена на държавата, Горанов припомни, че Фондът за гарантиране на влоговете е взел заем от държавата. „До момента фондът изпълнява стриктно ангажиментите си по договора за заем и очакваме да възстанови 100 % усвоените средства, заедно с договорените лихви“, добави той.

#Горанов #Фондът за гарантиране на влоговете в банките

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници