Кабинетът в неизвестност – решил ли е арбитражът НЕК да плаща 600 млн. евро заради „Белене”

Кабинетът в неизвестност – решил ли е арбитражът НЕК да плаща 600 млн. евро заради „Белене”
БГНЕС
A A+ A++ A

И министърът на енергетиката Теменужка Петкова, и колегата й от финансите Владислав Горанов заявиха днес, че не разполагат с информация да има произнасяне от арбитражен съд, според което НЕК да плаща 600 млн. евро заради спрения проект за АЕЦ„Белене”.

Министрите коментираха излязлата в медиите информация, че международният арбитраж в Париж има решение по жалбата на руската компания Атомстройекспорт за спирането на АЕЦ „Белене”, според което НЕК е осъдена да плати 600 млн. евро.

"Всички очакваме решението на арбитража, но нямаме такава информация, която да е постъпила в министерството или в НЕК", заяви Петкова пред журналисти в Народното събрание.

Тя посочи, че очаква решението да бъде взето до края на май - началото на юни и не пожела да коментира детайли и теми, свързани с делото, преди да излезе официално постановление. "Няма решение на Арбитража все още, такава информация няма", коментира Петкова по повод публикации, че очакванията са НЕК да бъде осъдена да плати около 600 млн. евро.

Има такъв арбитражен спор, но не ми е известно да има произнасяне, заяви Горанов и обеща да се запознае с въпроса.

Той заяви че подобна сума от 600 млн. евро може да се обсъжда, тъй като е имало претенция от руската страна и за по-голяма сума. Искът на руската страна е за 1 млрд. евро.



#АЕЦ "Белене" #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино