Летище „Завентем” ще бъде отворено утре

Летище „Завентем” ще бъде отворено утре
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Брюкселското летище Завентем ще възобнови работа най-рано утре сутринта, съобщи Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол.

Международното летище беше затворено след взривовете на 22 март и отварянето се отложи заради стачка на полицейските синдикати. Те поискаха обстойни проверки на пътниците и багажите преди влизането в зоната за заминаващи. Управата на летището възрази, че това само ще премести заплахата за сигурността извън терминала.

Снощи беше постигнато споразумение с правителството, което ще реши проблема. Полицейските синдикати получиха обещания за подкрепления в материални и човешки ресурси за всички летища в Белгия, стана ясно след кризисна среща с представители на министъра на вътрешните работи Ян Ямбон.

Според представител на синдикатите те са постигнали целта си на 90 процента - във всички случаи контролът да се осъществява преди митническата проверка, запазена само за заминаващите пътници.

Очакваше се на 1 април да се възобнови частично дейността на „Завентем”, но заради щетите от експлозиите зоната за излитащи ще работи само на 20% от нормалния си капацитет и ще приема едва по 800 пътници на час.
Според оператора, управляващ аерогарата, пълното възстановяване ще отнеме няколко месеца.

По неофициална информация полицаите са загрижени и поради факта, че прекалено много лица с криминално минало са служители на „Завентем”.

#Брюксел #летище #Завентем #пътници #полиция #аерогара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници