Децата в първи и пети клас ще учат по старите учебници

Децата в първи и пети клас ще учат по старите учебници
БГНЕС
A A+ A++ A

През новата учебна година в първи и в пети клас ще се учи по сегашните учебници, само учебникът по история за пети клас ще е готов в края на септември. Това стана ясно при подписването на споразумение между издателите и просветното министерство. Издателите ще оттеглят жалбата си срещу заповедта на предходния министър по процедурата за изготвяне на учебници.

При първокласниците разликите с новите учебни програми ще бъдат покрити от учителите с помощта на методически указания, каза министър Меглена Кунева. "Всички са готови да поемат това предизвикателство. Аз съм изключително впечатлена от българските учители", каза Кунева и добави, че същото важи и за учителите на петокласниците.

"В историята ще се опитаме да излезем извън процедурата да успеем да я направим. Не може да се направят цели комплекти учебници, когато някой те притиска да бързаш, но когато е нужно един учебник да се направи и това е в интерес в крайна сметка на учениците, това е нормално, ще го направим. Не говоря от името на просветата, говоря от името на всички колеги, които ще правят истории. В крайна сметка децата в края на годината трябва да могат да познават буквите, да четат и да пишат. Старото букварче прекрасно изпълнява тази функция. По български разликата между новата и старата учебна програма за пети клас изобщо не е голяма. Там има само една нова тема за едно наречие или за едно допълнение. По география има два континента - Африка и Антарктида. Въпрос на министерството е какви методически указания ще даде", поясни пред "Хоризонт" Никола Кицевски от издателство "Просвета".

#Кунева #учебници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници