1000 евро заплата ще доближи стандарта на живот на българите до този на средния германец

1000 евро заплата ще доближи стандарта на живот на българите до този на средния германец
Инфографиката, разработена от чешкия математик и лингвист Якуб Мариан
A A+ A++ A

Българинът трябва да получава поне 1000 евро, за да достигне средния стандарт в Германия. Средната месечна заплата в Германия е 2600 евро, докато в България е 400 евро, което е 6.5 пъти по-малко от Германия. Поради тази причина средният българин не може да си позволи разходи от 1000 евро на месец, за да достигне средния стандарт на живот в Германия, където индексът за покупателната способност е 183, а в България 73.

Това показва инфографика за стандарта на живот в отделните страни-членки на Европейския съюз, създадена от чешкия математик и лингвист Якуб Мариан.

Мариан имал за цел да помогне на хората, които искат да пресметнат разликата в стандарта на живот между родината си и страната, в която възнамеряват да се заселят. За целта той използва няколко показателя - например колко струва следването, каква е пенсията, постоянните месечни приходи и т.н.

Математикът посочва за пример Германия, която получава индекс от 100 точки, където се изразходват 2000 евро на месец за нормален живот. Ако обаче се преместите в Норвегия, която има индекс 153, ще са ви необходими 53 на сто повече средства - 3060 евро на месец, за да може да запазите същия стандарт на живот, който сте имали в Германия. Но, ако решите да заминете за Молдова, чийто индекс е 37, тогава ще са ви необходими 740 евро на месец.

#заплата #стандарт #Германия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници