Ирина Бокова: Поставено е под въпрос умението на света да се справя заедно

Ирина Бокова: Поставено е под въпрос умението на света да се справя заедно
БГНЕС
A A+ A++ A


Предизвикателства като бежанците, конфликтите, нарастването на екстремизма и разрушаването на културното наследство поставят под въпрос умението на света да се справя заедно. “Имаме нужда от уверение, че можем да живеем заедно и да се справим с предизвикателството“. Това заяви българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова по време на встъпителното си представяне пред Общото събрание на международната организация.

Българката също така заяви, че изминалата 2015 г. е била годината на кризите като тези с бежанците и военните конфликти по света. Тя също така посочи, че от огромно значение за бъдещето е и климатичното споразумение COP21, което беше договорено миналата година в Париж.

Друг акцент, който постави българският кандидат е равенството между половете. Мисля, че 21 век трябва да бъде векът на равните права между половете и през този период да се предостави възможността на жените да бъдат равни членове на обществото, заяви Бокова. „Не го казвам само като първата жена директор на ЮНЕСКО. Казвам го, защото мирът и устойчивото развитие са невъзможни без полово равенство. Насилието срещу жени беше игнорирано дълго време и ООН трябва да положи повече усилия за премахването му“, каза още тя.

В своето изказване българката посочи още, че нейните основания за кандидатстването на този отговорен пост са на базата на участието й в приемането на нова конституция в България в началото на 90-те години, където тя има роля в сферите на човешките права и правата на жените, както и участието й в делегациите на ООН и опита й като директор на ЮНЕСКО.

По отношение на избора на нов кандидат за генерален секретар Бокова посочи, че прозрачността в процеса за избор е отговорност на страните членки и кандидатите. За своята родина България тя заяви, че страната е една от най-старите култури в Европа и в момента полага огромни усилия, за да се трансформира.

#Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници