Кибернож – роботизирана радиотерапия

Кибернож – роботизирана радиотерапия
A A+ A++ A

Съвместните усилия на специалистите от областта на лъчетерапията и роботизацията доведоха до изобретяването и налагането на ново направление – роботизирана радиотерапия, или още кибернож. Тази техника позволява да се атакуват труднодостъпни тумори в цялото тяло.

Лъчението се прилага с помощта на специална глава, която може да извършва сложни движения във всички посоки и позволява лъчът да се насочва изключително прецизно. Техниката дава възможност да се програмират върху образното изследване на тумора (скенер например) много точно насочването на лъча и движението, необходимо за атакуването му от различни посоки.

Голям напредък е възможността да се облъчват тумори, които са недостъпни за класическата радиотерапия. Могат да се облъчват както труднодостъпни, така и тумори с малки размери. Може да се изчисли с голяма точност дозата на лъчението, което се прилага на самия тумор, както и да се избегне лъчевото натоварване на рискови, съседни на тумора органи.

Техниката е разработена за вътречерепни тумори, но впоследствие се използва успешно и при лъчелечение на тумори в респираторно подвижни органи. Това означава, че с кибернож могат да се облъчват много прецизно тумори в белия или черния дроб, които се движат при дишането. Апаратът, отчитайки обема на дихателните движения на пациента, насочва лъча, съобразявайки го с дишането, и по този начин лъчът остава центриран върху тумора. Така се получава сумарно по-голямо облъчване върху тумора и по-малко странично лъчево натоварване.

Благодарение на въртеливите движения и способността да се излъчат стотици лъчи под различни ъгли, туморът е облъчван с изключителна точност.

Статията е изготвена върху информация от презентация на Центъра за борба с рака „Франсоа Баклес“, Каен, Франция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници