Чешката република ще поиска от ООН да смени името й с по-лесното Чехия

Чешката република ще поиска от ООН да смени името й с по-лесното Чехия
БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на Чешката република обявиха свое предложение да съкратят името на своята държава, която на чешки е Česká republika с друго, което да е по-кратко. В общо изявление президентът, премиерът и други висшестоящи държавни представители обявиха, че възнамеряват да поискат от ООН да промени базата си данни с географски имена с новото име, което вече ще е само Чехия или Česko.

Въпреки че в България краткото наименование на страната е широкоразпространено, в англоезичния свят масово се използва нейното официално наименование от две думи.

„Ние препоръчваме използването на име от една дума в чуждия език, когато не е необходимо да се използва официалното име на страната (като при) спортни мероприятия, пазарни цели и т.н.“, се посочва в изявлението. Лидерите също така се надяват тава да стане преди началото на Олимпийските игри това лято.

Външният министър Любомир Заоралек заяви пред репортери, че решението за промяната е било взето, тъй като в миналото е имало обърквания за името на страната.

Въпреки че някои спортни отбори на Чешката република и преди са използвали съкратено наименование, властите рязко употребяват други наименования, освен дългото. Въпреки това не липсват случаи на обърквания на високо ниво. През 2013 г. проблемът с дългото име на страната дори стана тема на разговор между президентът Милош Земан и тогавашният му израелски колега Шимон Перес.

„Използвам думата „Чехия“ защото звучи по-добре и е по-кратка от Чешката република“, каза Земан на Перес по време на официално посещение в Израел.

Въпреки това обаче не всички чехи мислят така. „Не съм съгласна с името „Чехия“, написа в социалната мрежа „Туитър“ чешкият министър на регионалното развитие Карла Слехтова.

„Не искам хората са бъркат нашата страна с Чечня“, допълни тя.



#Чешката република

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници