Белгийският министър на транспорта подава оставка заради пробиви в сигурността на летищата

Белгийският министър на транспорта подава оставка заради пробиви в сигурността на летищата
БГНЕС
A A+ A++ A

Белгийският министър на транспорта Жаклин Галан ще подаде днес оставка, съобщиха местни медии, като се позоваха на правителствени източници. Галан бе замесена в два големи скандала, последният от които се разгоря тази седмица, след като бе публикуван засекретен доклад на Европейската комисия от миналата година за сигурността на белгийските летища. Твърди се, че Галан не е подала информацията от доклада към правителството.

ЕК вчера поясни, че документът разглежда сигурността на аерогарите в т. нар. стерилни зони - след регистрацията и проверките за сигурност на пътниците. Проверките, по които е изготвен докладът, са обхванали зоните на терминалите, разположени непосредствено преди пероните. Целта е била да се установи доколко в тези зони могат да бъдат внесени опасни за здравето и сигурността на пътниците вещества и предмети.

Предполага се, че белгийските власти не са взели мерки по доклада, защото не са били официално запознати с него. Тези данни биват оповестени по-малко от месец след атентата на летището в Брюксел, извършен преди стерилните зони. Същевременно на столичната аерогара досега бяха уволнени няколко служители с достъп до пилотските кабини на самолетите, за които съществуват обосновани предположения за радикализация и симпатии към терористите от "Ислямска държава".

По-рано Галан бе обвинена в нарушаване на правилата за възлагане на обществени поръчки заради договор за половин милион евро с адвокатска кантора. Твърди се, че договорът бил сключен извън необходимата процедура и преди официалната първоначална дата на неговото действие.

През март, дни след атентатите в Брюксел, оставки подадоха също министрите на вътрешните работи и на правосъдието. Премиерът Шарл Мишел тогава отказа да приеме оставките и запази министрите в правителството.

Тази седмица оставка се наложи да подаде и регионалният министър по образованието и културата Жоел Милке. Тя ще бъде съдена по съмнения, че като федерален министър назначила в кабинета си служители, които да работят за предизборната й кампания. Срещу Милке не е произнасяна присъда дори на първа инстанция.

Източник: БТА

#оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници