Бъчварова: Не можем на 100% да предотвратим навлизането на мигранти

Бъчварова: Не можем на 100% да предотвратим навлизането на мигранти
БГНЕС
A A+ A++ A

Не можем на 100% да предотвратим навлизането на мигранти, докато не довършим изцяло преградното съоръжение на границата ни. Това обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

И още: оказваме превантивен ефект при подготовката на органите при незаконно навлизане на територията на страната, въведени са 300 военнослужещи допълнително.

Извършените разходи за СОБТ през 2015 г. са 137 млн. лв., а осигуреното веществено имущество е на стойност 21 хил. лв. -изключително малко. Това уточни Бъчварова в отговор на въпрос на депутат, свързан с материална обезпеченост на Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/. Структурата е много важна за националната сигурност, особено според заплахите в световен мащаб, каза тя. Закупено е облекло на хората, но се предвижда да бъдат осигурени още обувки и облекло на отряда. Но при поддържането на автомобилния парк в МВР срещат проблеми за подмяна на автопарка, допълни Бъчварова.

Проверките, които провежда МВР за привеждане в известност на определени рискови групи, ползващи охранителни кортежи при движение по пътищата продължават в момента, заяви министърът в отговор на друг въпрос на депутат. Проверяват се за безопасно управление на МПС и за демонстративно използване на охрана. Според Бъчварова се предвиждат промени в закона за частните охранителни агенции.

Договорът с фирмата, която поддържа националния тел. 112 няма да бъде продължен, защото оттам не са се справили добре с поетите ангажименти и задълженията си, обясни вътрешният министър.



#Бъчварова #мигранти #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници