Мадлин Олбрайт: САЩ да помогнат на бежанците, а не само да говорят

Мадлин Олбрайт: САЩ да помогнат на бежанците, а не само да говорят
БГНЕС
A A+ A++ A

Бежанската криза не е само европейски, но и глобален проблем. Необходимо е САЩ да направят нещо повече, а не само да говорят по този проблем.

Това каза бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт по време на международна конференция за сирийските бежанци във Вашингтон. В дебата участваха бившият британски външен министър Дейвид Милибанд, холандкият финансов министр Йероен Дийселблум и македонският министър на отбраната Зоран Йолевски.

"Ако САЩ продължават да казват на останалите държави какво да се прави, тогава ние трябва да приемем повече бежанци. В това нещо съм абсолютно убедена", подчерта още Олбрайт, цитирана от МИА и БГНЕС.

"Всички мерки, които се вземат и прилагат от властите в Република Македония са в пълно съответствие с решенията на Европейския съвети и имат за цел да защитят Шенгенската зона. Македонските сили за сигурност действат в пълна координация с останалите държави от т.нар. Балкански маршрут. И в бъдеще Македония ще продължава да прилага мерки за защитата на националната, но и на евроатлантическата сигурност", каза от своя страна Зоран Йолевски и призова за по-активно участие и роля на ЕС и САЩ за разрешаване на кризата. Според него е необходима по-дългосрочна стратегия за справяне с тези предизвикателства.

Йолевски се обяви и за по-голяма подкрепа за съседните държави на Сирия - Турция, Ливан и Йордания. По този начин бежанците ще останат по-близо до родинатата си - Сирия и Ирак и тяхното евентуално завръщане по родните им места.



#Мадлин Олбрайт #САЩ #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници