Нападение на джихадистите от ДАЕШ тласна хиляди сирийски бежанци към Турция

Нападение на джихадистите от ДАЕШ тласна хиляди сирийски бежанци към Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо пет хиляди души избягаха от северна Сирия в посока Турция след нападение на "Ислямска държава", съобщава в. "Гардиън".

До десет лагера за вътрешно разселени сирийци са били нападнати от "Ислямска държава" вчера, като първоначално джихадистите са призовали живеещите в тях да се преместят в територии под властта на групировката.

Хората, побягнали към турската граница, са попаднали под обстрела на войниците там, а по-късно бежанците масово са напуснали лагерите и са тръгнали към главния КПП в района, който се намира близо до гр. Азаз.

През по-голямата част от времето той е затворен. 

Тези територии са във владение на опозицията и през последните месеци бяха обект на руски въздушни удари. В Азаз вече живеят 30 000 бежанци, които Анкара не допуска на своя територия.

В същото време джихадистите успяха да изтласкат сирийските бунтовници, които са на около десетина километра от гр. Дабик. Атаката на "Ислямска държава" явно е хванала опозицията неподготвена, след като в последните 12 дни тя напредваше в региона. Бунтовниците бяха стигнали по-близо до Дабик, отколкото когато и да е в последните три години.

 

 

#Ислямска държава #Сирия #Турция #КПП #Азаз #бунтовници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници