Германия одобри искането на Турция за съдебно преследване на комика, иронизирал Ердоган

Германия одобри искането на Турция за съдебно преследване на комика, иронизирал Ердоган
БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел в петък одобри турското искане германският телевизионен комик Ян Бьомерман да бъде съден за суровата сатирична поема, посветена на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след горчив спор за свободата на словото, предаде AFP.

„Турция поиска условно наказание за водещия Ян Бьомерман. Правителството на Германия в съответствие с установената практика разгледа нотата от турското правителство. В процеса участваха Министерство на външните работи и Офиса на федералния канцлер. Резултатът е, че германското правителство възнамерява да удовлетвори искането”, заяви Меркел пред репортери и добави, че съдът ще се произнесе относно това дали сатирикът е виновен или не.

Меркел обяви също така, че Германия от 2018 г. ще премахне рядко прилагания раздел 103 от Наказателния кодекс - обида на органи или представители на чужди държави, по който комикът Ян Бьомерман е обвинен, съобщава ТАСС.

Миналата седмица германските прокурори започнаха предварително разследване срещу комика Ян Бьомерман, който в своята песен обвинява Ердоган в сексуални контакти с козе и овце.

Песента на комика е реакция на решението на Анкара да привика германския посланик в страната в знак на протест срещу друга предишна сатирична песен, излъчена по германска телевизия, в която Ердоган е осмян по много по-сатиричен начин.



#Меркел #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници