Все повече британци подкрепят излизането на страната от ЕС

Все повече британци подкрепят излизането на страната от ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Гласоподавателите във Великобритания все повече подкрепят кампанията за излизането на страната от Европейския съюз. Това показват последни социологически проучвания, цитирани от в. „Индипендънт“.

Паралелно с официалното начало на кампанията преди референдума на 23 юни, все повече хора приемат идеята, че т. нар. „Брекзит“ ще намали риска от тероризъм, ще намали миграцията и ще подобри здравеопазването.

Според проучване на социологическата агенция „YouGov“ кампанията за оставане в ЕС става все по-зависима от сухи и абстрактни икономически аргументи за оставането в блока. Агенцията отчита 9% скок сред британците, според които излизането от ЕС ще намали риска от тероризъм, покачвайки процентите в този показател до 25% . В същото време само 10 % смятат, че подобен ход ще намали риска.

В същото време 32% от хората смятат, че излизането от съюза е добре за здравната система, в сравнение с 14%, според които това ще има негативен ефект. Очаквано 55% от избирателите вярват, че „Брекзит“ ще намали миграцията, което е увеличение с пет пункта. Обратно, само 3% смятат, че този ход ще засили притока на хора.

Кампанията за оставането обаче печели на икономическия фронт в борбата с подкрепящите напускането на блока. С 13% се е увеличил броят на хората, според които разходите за живот във Великобритания ще се увеличат след „Брекзит“ до общо 36%. Само според 6% харчовете ще спаднат.

Гласоподавателите също така са по-склонни да вярват, че напускането на ЕС ще има негативен ефект върху работните места и заетостта.

Данните идват седмица преди посещението на американския президент Барак Обама във Великобритания, където се очаква той да направи ключова намеса в подкрепа на оставането в ЕС. „Ние вярваме, че Великобритания се възползва от единния пазар, което е добре за британската икономика и което съответно е добре и за американската икономика“, заяви говорител на Белия дом, който допълни, че от британския народ зависи кого ще подкрепят на референдума.



#негативен ефект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници