За лечението при варицела

За лечението при варицела
A A+ A++ A

Варицела (или популярно шарка лещенка) е вирусно инфекциозно заболяване, за което няма специфично лечение. Важно е навреме да се консултирате с вашия лекар, за да получите най-точни насоки как болестта да премине възможно най-бързо и без усложнения. Ще разгледаме няколко важни въпроса.

1. Високата температура при варицела е основен симптом.

  • Температурен комфорт: За да контролирате температурата, е необходимо да я измервате редовно и да осигурите температурен комфорт на детето. Осигурете чисти чаршафи в детското легло и премахнете всички ненужни вещи от него – нека има повече свободно пространство около детето.
  • Поддържайте температурата в стаята около 18-20 градуса.
  • Къпането: Няма причина да пропускате къпането. Напротив, банята с приятна хладка вода ще се отрази благоприятно. Не оставяйте детето продължително във ваната, а когато го бършете с хавлията, не търкайте!
  • Дехидратацията: Осигурете достатъчно течности на детето, за да избегнете дехидратация. Ако температурата се повиши над 38 градуса С, можете да използвате Paracetamol. Аспирин се избягва при децата поради риск от развитие на фатален Синдром на Рей. Други нестероидни противовъзпалителни средства не се прилагат без лекарска преценка.

2. Друг основен проблем са сърбежът и инфектирането на пъпките. Облекчаването  сърбежа е основно за предотвратяването на чесане и последващо инфектиране. Ако се инфектират пъпките, получените белези впоследствие остават за цял живот.

  • Облекчаване на сърбежа:  Сърбежа ще облекчите с подходящо антихистаминово средство. Не използвайте пудри и мазила, без да се консултирате с вашия лекар. Често пудрите улесняват развитието на инфекция.
  • Не дразнете кожата: Избягвайте тесните дрехи и изкуствените материи. При подсушаване не търкайте кожата.
  • Къпането веднъж или два пъти на ден с приятна хладка вода също има благоприятно действие върху сърбежа. Избягвайте спиртните разтвори и сапуните. За след баня вашият лекар може да ви препоръча подходящ разтвор на хлорхексидин за предпазване от инфектиране.
  • Мисия „Чисти ръце“: Поддържайте ноктите на детето добре изрязани и ръцете чисти. При най-малките и при тези, които понасят, може да се използват и ръкавички.

При всяко влошаване на състоянието и значително повишаване на температурата, не се колебайте да потърсите помощта на вашия лекар. Влошаването може да е симптом на настъпило усложнение.

По материали на doctissimo.fr

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници