Путин иска да приеме Тимошенко

Путин иска да приеме Тимошенко
Владимир Путин и Юлия Тимошенко през ноември 2009 г. като премиери на Русия и Украйна при сключването на договора, заради който впоследствие Тимошенко бе пратена в затвора. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският премиер Владимир Путин заяви, че страната му е готова да приеме бившия украински премиер Юлия Тимошенко за медицинско лечение на фона на нарастващия гняв на ЕС.

„Ако тя смята, че това е възможно, и ако украинските власти са съгласни, то ние с удоволствие ще приемем Юлия Тимошенко за лечение в Русия по всяко време“, каза Путин в четвъртък, цитиран от руските агенции и БГНЕС.

Руският премиер, който отново встъпва в длъжност като президент на Русия следващата седмица, отрича каквато и да е връзка между случая на Тимошенко и Европейското първенство по футбол в Украйна и Полша.

Украинската опозиционерка, бивш премиер на страната, която се намира в затвора от август 2011 г., а на 20 април обяви гладна стачка, има проблеми с гръбначния стълб и твърди, че била подложена на насилие в затвора.

Снимки, на които се виждат хематоми по ръцете и корема й, бяха публикувани от украински медии миналата седмица.

Тимошенко бе осъдена за злоупотреба с власт на седем години затвор именно заради договора за доставки на руски газ, който тя сключи с Путин след газовата криза през 2009 г. Самата тя твърди, че случаят е разправа с нея от политическия й противник, настоящия украински президент Виктор Янукович.

#Владимир Путин #Юлия Тимошенко #Украйна #Русия #Виктор Янукович #Евро 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници