Ислямски терористи се готвят да влязат от Сирия в Турция смесени с бежанския поток

Ислямски терористи се готвят да влязат от Сирия в Турция смесени с бежанския поток
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция предупреди за около 300 терористи, които се готвят да проникнат в страната заедно с бежанския поток при граничния град Килис. Те подготвяли атентати на територията на Турция, смята разузнаването. Терористите разполагали със „спящи клетки” в Газиентеп, където складирали големи количества оръжия и експлозиви. Заради заплахата Турция обяви „Код червено” - най-високата степен на заплаха от тероризъм.

Турция обяви най-висока степен на заплаха „Код червено” заради група от около 300 терористи от „Ислямска държава”, инфилтрирани в поредната бежанска вълна от Сирия. Групата е част от блокираните на границата при град Килис над 30 000 бягаши от конфликта в арабската държава хора, напиращи да намерят убежище в Турция. Според доклад на турското разузнаване терористите подготвят мащабни нападения, в това число и самоубийствени атентати в крайграничните райони на Килис и Газиентеп, както и във вътрешността на страната.

Ислямистите разполагали с множество „спящи клетки” в Газиентеп, предварително са складирали огромни количества оръжия, експлозиви и боеприпаси, и планирано са внедрени в бежанския поток по линията Джараблус-Чобанбей. Сред тях имало и турски граждани. 

Междувременно Си Ен Ен Тюрк съобщи, че „Ислямска държава” може да извърши самоубийствени атентати в Турция на 1 май, когато се празнува Денят на труда. Главната дирекция на турската полиция е изпратила предупреждения до полицейските управления във всички окръзи. Според информацията на медията, джихадистите планирали удари на места, на които ще има масови демонстрации за 1 май, а също така срещу храмове на християни и на евреи, в райони, посещавани от много туристи. Възможно е да има нападения и срещу чужди посолства и дипломатически представителства.

#Турция #терористи #бежански поток #спящи клетки #Килис #посолства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници