Бастуни за политици с „принос“ към „куцащата система“ за хора с увреждания

Бастуни за политици с „принос“ към „куцащата система“ за хора с увреждания
Според Центъра за независим живот тримата политици са отговорни за положението на хората с увреждания у нас. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Трима политици получиха бастуни за своя „принос“ към „куцащата система“ по отношение на хората с увреждания.

Инициативата е на Центъра за независим живот в рамките на кампанията „Системата куца“. Отрицателния приз получиха социалният министър Тотю Младенов, зам.-кметът по социалната дейност на Столична община Албена Атанасова и здравният министър Десислава Атанасова, предаде bTV.

Според Центъра за независим живот тримата политици са отговорни за положението на хората с увреждания у нас.

Първият „носител“ на бастун е социалният министър Тотю Младенов заради неефективната според организацията работа на оглавявания от него Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.

Ангажиментът, които министърът е поел пред центъра, е работа по промяна на структурата и правилника на институцията, както и финансова проверка на неправителствените организации на хора с увреждания към съвета и тяхната представителност.

Вторият бастун беше връчен на зам.-кмета по социалната дейност на Столична община Албена Атанасова и нейния екип.

Поводът са „несполучливите“ промени в наредбата „Асистент за независим живот“, които според центъра са оставили стотици столичани извън класирането и са ги лишили от възможността да се грижат за семействата си.

След разговори с организацията Албена Атанасова се е ангажирала до септември да има две отделни наредби за деца и възрастни и да се преразгледат критериите при точкуването на потребителите.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е получила третия бастун заради „архаичния“ според представители на центъра модел на медицинска експертиза, или ТЕЛК решенията за хората с увреждания, тъй като смятат, че работоспособността не може да се измерва на медицинска основа.

Десислава Атанасова се е ангажирала да се проучи опитът за установяване на експертиза за зависимост на Световната здравна организация.

Освен негативния подарък тя е получила и приз „Дърво на живота“ за действията й по прекратяване на злоупотребите, унижението и малтретирането на децата от Дома за медико-социални грижи в Плевен.

Хора с увреждания от Центъра за независим живот организираха протест пред Народното събрание под надслов „Кой ни държи в клетки?“. Поводът е Европейският ден за протест на хората с увреждания - 5 май.

Според Центъра за независим живот неправителствени организации към Националния съвет за интеграция на хората с увреждания спекулират с увреждането и злоупотребяват с публични средства за лична изгода, а самият съвет не работи по предназначение.

Организацията смята, че хората с увреждания не се чувстват интегрирани и не са социално приобщени, а държавните институции не им осигуряват условия за равни възможности.

„Това е орган, в който се предполага, че трябва да се обсъждат политики за интеграция на хората с увреждания, но уви, той не работи, системата куца повече от нас самите“, заяви Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

„От всички правомощия на националния съвет за шестгодишен период някои от функциите му са частично или лошо изпълнени, а други изобщо не са изпълнени“, добави Ива Алексиева от Института за модерна политика.

По думите й от седем години у нас се води дебат за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания, каквато всъщност няма и в София.

От двете организации твърдят, че седем национално представителни организации към националния съвет са поискали държавно субсидиране за тази година в неоснователно висок размер от 5 млн. лв., като най-много пари се искат за поддръжка на офиси и за командировки в чужбина.

Те представиха справка за поисканите средства на три организации - Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Съюза на глухите в България и Националната асоциация на сляпо-глухите в България, и заявиха, че те спекулират с увреждането.

#Тотю Младенов #Десислава Атанасова #хора с увреждания #протест #бастун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници