Русия поиска от ООН да обяви за терористични две от преговарящите групи за Сирия

Русия поиска от ООН да обяви за терористични две от преговарящите групи за Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Русия поиска от ООН да включи в терористичния си списък една от основните групи, които в момента водят мирни преговори с представителите на сирийския президент Башар Асад. Това съобщи пратеника на Москва в международната организация Витали Чуркин, пише АФП.

Става въпрос за групата „Джаиш Ал-Ислам” (Армия на исляма), която е част от Върховния преговорен комитет (ВПК) на сирийската опозиция. ВПК беше създаден в края на миналата година в Саудитска Арабия, като обедини в себе си голяма част от бунтовниците и политическата опозиция на Башар Асад. В последствие комитетът влезе в преговори с властите в Дамаск в рамките на дискусиите в Женева под егидата на ООН.

Случаите на нарушения на примирието, водещи до цивилни жертви, се увеличават. Поради това ВКП се оттегли от тази фаза на преговорите и така доведе до преждевременния им край.

Русия е основен поддръжник на правителството на Асад и заедно с „Джаиш Ал-Ислам” поиска терористичен статут и за още една ислямистка групировка – „Ахрар Ал-Шам”.

Руската делегация пусна предложение до Антитерористичния комитет на ООН да добави две организации – „Джаиш Ал-Ислам” и „Ахрах Ал-Шам” в черния му списък, който включва „Ислямска държава” (ИД) и „Ал Кайда”, заяви Чуркин.

Според Москва двете групи са тясно свързани с по-големите „ИД” и „Ал Кайда”, от които получават финансова, материална, техническа и военна подкрепа.

Подкрепяната от Саудитска Арабия „Джаиш Ал Ислам” е най-голямата бунтовническа група в района на столицата Дамаск, коментира АФП.

„Ахрар Ал-Шам” също има огромно влияние в страната. Тя е финансирана от Турция и страните от Перийския залив, а заедно с това е съюзник на фронтът "Ал Нусра” – сирийското подразделение на „Ал Кайда”. Бойците на двете организации се бият рамо до рамо в провинциите Алепо и Идлиб.

#Сирия #Башар Асад #Русия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници