Калфин не вярва, че пенсионните дружества могат да плащат втора пенсия и това да е до живот

Калфин не вярва, че пенсионните дружества могат да плащат втора пенсия и това да е до живот
БГНЕС
A A+ A++ A

Пенсионните дружества трудно ще се справят със задачата едновременно да плащат втора пенсия от индивидуалната партида и това да е до живот. Това заяви по БНР вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той припомни, че сега законът го изисква и призова пенсионни фондове да кажат дали могат да се справят със задачата.

"Аз като социален министър се интересувам от това хората какви пенсии получават, пенсионният фонд каква сума ще изплаща на бъдещите пенсионери, защото инвестицията в пенсионния фонд е за сметка на намаляване на пенсията от солидарния фонд от НОИ. По какъв начин той ще организира това нещо да се случи, ако имат проблем, нека те да излязат с този проблем и да го обяснят, за да могат хората да имат пълна картина", казо Калфин.

Социалният министър припомни, че още през миналата година Комисията за финансов надзор е анонсирала, че се готвят промени във втория пенсионен стълб и сега е нелогично да се иска поредно отлагане заради стрес тестовете на пенсионните компании.

"Стрес тестовете се отложиха. Трябваше да станат заедно с банките в началото на тази година и да приключат до лятото. Те ще започнат лятото и ще приключат към края на годината. Трябва ли да забавим цялото законодателство с това нещо, но тук да излязат фондовете и с малко по-спокоен тон ми се струва, че трябва да обясня какво очакват. Какво могат те да правят и какво не могат да правят, в случая този глас ми се губи. Това е процедурата на питане в момента", обясни Калфин.

#Калфин #пенсионни дружества #пенсионна система #втори стълб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници