Де Мистура ще поиска Москва и Вашингтон да помогнат за примирието в Сирия

Де Мистура ще поиска Москва и Вашингтон да помогнат за примирието в Сирия
БГНЕС
A A+ A++ A

Международният посредник на ООН Стефан  де Мистура, който днес е на посещение в Москва, ще поиска от Русия спешно свикване на международнат група за Сирия, както и Москва и Вашингтон да повлият върху запазването на процеса на примирие в близкоизточната страна.

Продължават международните дипломатически усилия, свързани със съдбата на Сирия и намиране мирно решение. Това става след проведения вчера телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, по време на който двамата водещи дипломати се обявиха за спазване на примирието от всички страни в конфликта в Сирия. До дни ще се проведе първата среща от известно време на експертно равнище между Москва и Вашингтон за спазването на примирието, съобщава БНР.

Международният посредник Стефан де Мистура е в Москва на фона на ожесточените бомбардировки в северния град Алепо, които през последните дни взеха над 250 жертви. Алепо е ключово място за удържане битката на правителствените сили над терористите в Сирия. Нарастват опасенията в Москва от струпването на турски военни части по турско-сирийската граница, което според военни експерти може да доведе до ескалация на напрежението и засилването на нежеланието на Анкара да приеме намерението за създаване на автономен сирийски кюрдски регион в североизточна Сирия. Москва е против, а Вашингтон проявява сдържаност относно идеята на Анкара за създаване на зона на полети в тази част на Сирия.  Все повече населени места в Сирия продължават да се присъединяват към процеса на примирие.

Италианският висш дипломат пристига в Москва с призив Русия и САЩ да повлияят на прекратяването на огъня в Сирия и за спешна среща на международната група по Сирия.

 

#Де Мистура #Русия #САЩ #примирие в Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници