Оланд: Франция ще отхвърли търговското споразумение между ЕС и САЩ „на този етап“

Оланд: Франция ще отхвърли търговското споразумение между ЕС и САЩ „на този етап“
БГНЕС
A A+ A++ A

Френският държавен глава Франсоа Оланд предупреди, че Франция ще отхвърли предложеното „на този етап“ търговско споразумение между ЕС и САЩ, защото страната му се противопоставя на „нерегулираната свободна търговия“, предава AFP.

„Никога няма да приемем подкопаване на основните принципи на нашето селско стопанство, култура и взаимен достъп до публичните пазари“, заяви Оланд на пресконференция.

Изказването на Оланд идва само ден, след като екологичната организация „Грийнпийс” публикува изтекли чернови на споразумението, за което Брюксел и Вашингтон преговарят при засилена секретност.

От изтеклите документи е видимо, че в сегашния си вариант ТПТИ е олицетворение на страховете на противниците му сред политическият елит и гражданското общество. Споразумението дава изключителни права на големият американски бизнес, които влизат в разрез екологичните стандарти, принципите на трудовия пазар и националните законодателства на страните на ЕС, а заедно с това затруднява съществуването на по-малките местни производители.

Идеята на ТПТИ е премахване на бюрократичните пречки пред свободната търговия през Атлантика чрез дерегулация.

„Не можем да приемем пренебрегването на основни принципи в нашето селско стопанство, на културата ни на общ достъп до обществените пазари”, заяви социалистът Оланд пред участниците в политическа конференция във Франция.

Декларираното от него несъгласие прави невъзможна ратификацията на споразумението от ЕС.

#Оланд #ТТИП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници