Три доживотни присъди по делото "Килърите", един е оправдан

Три доживотни присъди по делото "Килърите", един е оправдан
БГНЕС
A A+ A++ A

Варненският апелативен съд потвърди днес доживотните присъди на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов. Те бяха признати за виновни по делото, известно като "Килърите", за две убийства. Първото убийство - на шуменския бизнесмен Румен Рачев, е извършено през 2009 година, а второто е на великотърновския адвокат Петър Лупов.

Съдът отмени първоинстанционната присъда като оправда Райчо Стойнев. Съдът отмени присъдата му и в гражданско осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обещетение в размер общо на 650 000 лева за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Варненският апелативен съд измени присъдата на Шуменския окръжен съд  в наказателно- осъдителната й част по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години ”лишаване от свобода”. Попов ще заплати 943,92 лв разноски за СМЕ в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок пред ВКС.

През декември 2013 година Шуменския окръжен съд призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. Тогава първата съдебна инстанция наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

#доживотни присъди #Варненски апелативен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници