Миков заложи на разграничаване от статуквото и обвинения срещу "израждащото" се дясно

Миков заложи на разграничаване от статуквото и обвинения срещу "израждащото" се дясно
БГНЕС
A A+ A++ A

БСП трябва да продължи да се разграничава от статуквото и да премине в решително настъпление за друга политика. Свикнахме да приемат Българската социалистическа партия не като алтернатива, а като част от статуквото и това трябва да се промени, посочи той. Нашата задача е да кажем, че налаганият с десетилетия ултралиберален модел у нас има алтернатива, да очертаем тази алтернатива и да бъдем неин основен носител,заяви лидерът на БСП. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, който откри 49-ия конгрес на партията. 

Българската демокрация е болна - симптомите са недоверие в институциите и политиката, огромни социални неравенства, неучастие в политическия живот, размиване между ляво и дясно, подчерта Миков. По думите му причините за заболяването са в невъзможността на демокрацията да се противопостави на натиска на неолиберализма. Това означава грешното схващане, че няма ляво и дясно,каза още той.

Миков добави, че лобистко законодателство и нечестни избори са подкопали демокрацията. „Дясното управление се изражда все повече в авторитаризъм, дори с неофашистки прояви. Все повече хора разбират, че правото им на избор е отнето от онези, които опорочиха изборите. Какъв е смисълът да гласуваш, ако после някой ще пренапише протокола ти от избирателната секция”, попита реторично Миков.

На БСП, на левите партии се пада задачата да върнем демократичните достижения отново. За нас има и ляво, и дясно, и трябва с действията си да гарантираме тази алтернатива, да върнем на хората чувството, че те определят сами какъв път да поеме нашата държава, отбеляза още Миков. Според него, най-голямото предизвикателство е да не отстъпят от обещанията си, когато участват в управлението.

„Да приемем управлението като работа в интерес на хората, а не като самоцел или заради нечии лични интереси, които са се реализирали във властта. Социалната държава се грижи за своите граждани, тя е активен регулатор и не само, тя е и участник в икономиката. Тя изисква усилия, време и правилна политика. След 1989 г. еднополюсният свят не даде друга алтернатива, освен неолибералната. Решенията на дясното през последните 26 години бяха приемани за безспорни - това роди дезинтегрирано общество от политически апатични хора, много бедност и натрапчива несправедливост”, заяви Михаил Миков.

#конгрес на бсп #Миков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници