Мотоциклет БМВ, затъвал в сахарските пясъци, взе наградата на ретро-парада в Благоевград

Мотоциклет БМВ, затъвал в сахарските пясъци, взе наградата на ретро-парада в Благоевград
БГНЕС
A A+ A++ A

Мотоциклет БМВ, произведен за военните сили на Германия през 1943 година, пригоден за движение през сахарски пясъци и руската кал, взе голямата награда на традиционния ретро-парад, провел се днес в Благоевград. Мотоциклетът WH, познат като модел „Сахара”, а в България като „Ромел” е собственост на Никола Манев от Велинград.

Моторът, произведен за Вермахта е с осем скорости, сред които и задна, обемът на двигателя е 750 куб. см, 26 к.с., преодолява наклони до 40 градуса, развива скорост от 3 до 95 км/час. Мотоциклетът е служил и в БНА, не е ясно само дали е купен или е трофеен. Произвеждал се е само за военни цели. „Всичко, което го има в един джип, го има и в мотоциклета, произвеждани от 1941 до 1945 година, цивилно производство няма, каза пред БГНЕС собственикът му Никола Манев.

Според него, моделът има бързи, бавни скорости, заключване на диференциала, предавка към коша, за да може да преодолява дългите преходи в руската кал и пясъците на Сахара, където воювал генерал Ромел. Поради това моделът WH носи името му. „Оборудването му е от картечници, пригоден е да носи до 200 килограма боеприпаси, има и вариант да тегли ремарке с миномет. Обслужват го моторист, картечар и помощник-пехотинец”, добави Манев.

Мотоциклетът-победител е негова собственост от 6 години. 40 автомобила и мотоциклети участваха в традиционния ретро-парад в Благоевград. Сред експонатите интерес за многобройната публика от познавачи до зяпачи, предизвикаха кадилакът „Елдорадо” на благоевградчанина Христо Николов, произведен през 1963 г. и с електрически стъкла

#Благоевград #Сахара #мотоциклет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници