Опустошителните пожари в Канада се разрастват

Опустошителните пожари в Канада се разрастват
БГНЕС
A A+ A++ A

Опустошителните горски пожари в Канада продължават да се разрастват. Огънят, който погълна големи части от град Форт Макмъри в провинция Албърта, вече обхваща територия от 156 хиляди хектара и продължава да настъпва на североизток, съобщава БНР.

Пожарните служби обявиха, че огънят продължава да е извън контрол и се очаква да удвои площта си през следващите 12 часа. Силните югозападни ветрове допринасят за все по-бързото разрастване на огъня на североизток към незаселените горски райони северно от град Форт Макмъри. При запазване на скоростта на разрастване на огъня до края на деня той ще обхваща територия три пъти площта на град Торонто.

До този момент огънят е погълнал над 100 хиляди хектара гори, както и над 1600 сгради в град Форт Макмъри.

Днес продължава извозването със сухопътен и въздушен транспорт на 25-е хиляди жители, които бяха настанени временно на север от града. Вчера властите транспортираха над 5500 души по въздух. Още над 2000 жители бяха ескортирани с автомобилите си на юг, преминавайки по основния път през някои от опустошените квартали на Форт Макмъри. Релокацията е необходима, за да се гарантира безопасността и по-добрия достъп на жителите до хуманитарни и здравни услуги в градове като Едмънтън и Калгари.

В цяла Канада се провежда мащабна кампания на Организацията на червения кръст за набиране на средства в помощ на над 88-те хиляди евакуирани жители на Форт Макмъри. До този момент са събрани над 30 милиона долара от населението. Правителството се ангажира да удвои предоставените дарения със средства от федералния бюджет.

#пожари #Канада #евакуация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници