Само 8% от българите знаят какви са здравните им права при пътуване в Европа

Само 8% от българите знаят какви са здравните им права при пътуване в Европа
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Само 2% от гражданите на ЕС се възползват от предоставените възможности да отидат в чужбина, за да бъдат лекувани в специализирани здравни центрове

Само 8 на сто българите знаят какви са техните здравни права при пътуване в други европейски страни. Докладът за състоянието на Директивата за трансгранично здравно обслужване показва още, че информираността на европейските граждани относно правото им да избират здравно обслужване в друга държава от Евросъюза остава ниско, предаде БНР.

Пациентски организации "Заедно с теб" ще представляват България в качеството на Национален център за контакт в Комуникационна кампания за трансгранично здравно обслужване, която започва в 14 страни от Евросъюза.
Председателят на организацията Пенка Георгиева посочи, че това е кампания за трансгранично здравно обслужване.

Само 2% от гражданите на ЕС се възползват от предоставените възможности да отидат в чужбина, за да бъдат лекувани в специализирани здравни центрове. В България 8% от хората са наясно за своите права.

Малцина знаят, че 6 часа е безплатната спешна помощ за пациенти, попаднали в здравна нужда в друга страна от Евросъюза. Хората трябва да получат и целия пакет от документи, доказващи последващото лечение.

 

#граждани #ЕС #чужбина #лечение #здравно обслужване #документи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници