Американски боен кораб премина демонстративно близо до риф, за който има териториални претенции Китай

Американски боен кораб премина демонстративно близо до риф, за който има териториални претенции Китай
БГНЕС
A A+ A++ A

Боен кораб на американските военноморски сили премина днес демонстративно близо до спорен риф в Южнокитайско море, съобщи представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

Операцията по защита свободата на корабоплаване, проведена от кораба на американските ВМС "Уилям П. Лорънс", който е преминал на 12 морски мили от окупирания от Китай риф - част от островната група Спратли, е имала за задача да "отправи предизвикателство към прекомерните териториални претенции в Южнокитайско море, предявявани от някои страни", каза говорителят на Пентагона Бил Ърбан.

"Тези прекомерни териториални претенции противоречат на международното право и в частност на Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS), тъй като имат за цел да ограничат правото на корабоплаване, което САЩ и всички останали държави могат да упражняват", заяви той в изпратено по имейла изявление.

"Никоя от претендиращите страни не е била предварително уведомена за преминаването (на кораба), което бе извършено в съответствие с нашите обичайни процедури и международното право."

На рифа има изградени съоръжения, включително 3-километрова самолетна писта, и Вашингтон се безпокои, че Китай ще ги използва, за да налага териториалните си претенции за сметка на по-слабите си съперници.

Китайското министерство на външните работи реагира гневно на демонстративното преминаване на "Уилям П. Уорънс". Говорителят на ведомството Люй Кан заяви на пресконференция днес, че корабът е навлязъл в тези води без разрешението на Китай и че това действие заплашва мира и стабилността.

Миналия месец Пентагонът призова Пекин отново да потвърди, че няма планове да разполага военни самолети на спорния архипелаг Спратли, след като китайската страна използва военен самолет, за да евакуира болни работници от рифа.

Това стана преди предстоящата среща на президента Обама във Виетнам по-късно този месец, отбелязва Ройтерс.

Китай реагираше гневно на предишни американски операции по защита свободата на корабоплаване и отстоява тезата, че никога не е имало проблем със свободата на корабоплаване или въздухоплаване в Южнокитайско море.

#риф #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници