Еврокомисията отрече да има резервен план при провал на мигрантското споразумение с Турция

Еврокомисията отрече да има резервен план при провал на мигрантското споразумение с Турция
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия отрече днес да има план Б в случай на провал на споразумението за миграцията между ЕС и Турция, съобщава БТА.

Нямаме такъв план, заяви говорител на комисията, попитан дали е възможно трите милиарда евро, предвидени в споразумението, да бъдат платени на Гърция вместо на Турция. Работим и ще продължаваме да работим с турското правителство, добави говорителят. Той поясни, че насрочената за петък среща на високо равнище между ЕС и Турция ще се състои на по-късна дата, която засега не е уточнена.

Свършили сме си работата с представянето на нашето предложение за отпадането на визите за турски граждани, заяви говорителят по повод отказа на Европейския парламент да подкрепи предложението до приемането от Анкара на промени в антитерористичното законодателство.

По-рано днес групите в ЕП решиха да не подлагат на гласуване предложението на ЕК до приемането на съответните законодателни промени от турските власти. Въпросът ще бъде обсъден на утрешното редовно заседание на евродепутатите в Страсбург, като извънредна точка от дневния ред.

Няколко гръцки острови в Егейско море са се превърнали в центрове за регистрация на блокираните бежанци, а корабите вече няма да превозват бежанци в континентална Гърция, за да се спре безконтролният поток на мигранти в ЕС, съобщи в понеделник германският вестник Bild.

Това означава, че търсещите убежище ще бъдат държани на островите, а тези, които отказват убежище, след това ще бъдат депортирани директно в родните им страни.

В този случай помощта в размер на милиарди евро, обещани на Турция като партньор на ЕС в кризата с бежанците, ще бъде прехвърлена на Атина, предава Deutsche Welle.

Германският вестник съобщава, че няколко държави от ЕС обмислят този алтернативен план в случай, че сделката между Анкара и ЕС за бежанците се провали.



#ЕС #Турция #визите за турските граждани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници