Петима бивши генерални секретари на НАТО подписаха обръщение срещу "Брекзит"

Петима бивши генерални секретари на НАТО подписаха обръщение срещу "Брекзит"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Излизане на Великобритания от Европейския съюз ще е добре дошло за враговете на Запада, под това предупреждение се подписаха петима бивши генерални секретари на НАТО. В писмо до британския "Телеграф" те изразяват тревога от възможността британците да гласуват за напускане на ЕС, съобщи БТА.

Подписалите писмото са петима бивши шефове на НАТО от 1984 до 2014 г. - лорд Питър Карингтън, Хавиер Солана, лорд Джордж Робъртсън, Яп де Хоп Схефер и Андерс Фог Расмусен.

Те заявяват, че Великобритания е ключов партньор в НАТО и че общата работа на НАТО и ЕС е фактор за стабилност в света.

"Като бивши генерални секретари на НАТО ние следим внимателно и с растяща тревога дебатите за ЕС във Великобритания. Поради диапазона и размерите на предизвикателствата към мира и сигурността, пред които колективно сме изправени, евроатлантическата общност се нуждае от действено и ангажирано Обединено кралство", гласи писмото.

"Във време на глобална нестабилност и когато НАТО се опитва да засили ролята си в Източна Европа, ще е много тревожно, ако Великобритания прекрати членството си в Европейския съюз".

Авторите напомнят, че Великобритания изигра решаваща роля в Европейския съюз за налагането на санкции на Русия и Иран и продължават: "Решението ще вземе британският народ, но Брексит несъмнено ще доведе до отслабване на влиянието на Великобритания, ще подкопае НАТО и ще е добре дошло за враговете на Запада точно когато ние трябва да сме изправени рамо до рамо в евроатлантическата общност срещу общите заплахи, включително онези, които са пред прага ни".

Лорд Карингтън е служил във Втората световна война и е награден с Военен кръст. Той е единственият жив член на правителството на Уинстън Чърчил от 1951 до 1955 г. и е работил също в правителствата на Харълд Макмилън и Алек Дъглас-Хоум.

Сегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази мнение, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз, напомня "Телеграф". "Мога да кажа какво е важно за НАТО. Силна Великобритания в Европа е полезна за нашата сигурност, тя е полезна за НАТО и аз приветстват това. За нашата сигурност и за НАТО е лошо, ако Европа е фрагментирана", заяви Столтенберг.

#Брекзит #НАТО #ЕС #Великобритания #секретар #Уинстън Чърчил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници