Германия тайно убеждавала Великобритания едно от исканият към ЕС да отпадне

Германия тайно убеждавала Великобритания едно от исканият към ЕС да отпадне
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия е наложила вето на едно от исканията на британския премиер Дейвид Камерън в рамките на споразумението за предоговаряне на условията за членство в ЕС. Това заяви бившият министър на труда Иън Дънкан Смит.

Според него британският премиер е трябвало да изнесе остра реч по-рано тази година, в която да изложи исканията си за промяна в отношенията с ЕС. В своята чернова тя е включвала строги ограничения за мигранти от ЕС като „извънредна спирачка“ на целия миграционен поток към страната, пише ''Индипендънт''.

По неговите думи обаче по-късно тази част от речта е отпаднала по искане на Германия.

„Това отпадна буквално нощта преди“ речта, казва Смит. „Защото германците казаха, че ако това влезе в речта, ще трябва да го атакуват... Цялото нещо (речта – бел. ред.) им беше показано“, допълни Смит.

„От самото начало германците казаха „вие няма да имате граничен контрол. Точка“, допълни още бившият министър.

Той посочи, че според „Даунинг стрийт“ подкрепата на Берлин е от ключово значение за постигането на споразумение между Великобритания и ЕС за оставането й в рамките на Съюза.

„Ние искахме да използваме германците, за да обработят останалите в залата. Те имат решаващата власт“, посочи още той. Източник от кабинета на министър-председателя посочи, че Камерън „по това време даде да се разбере, че правителството е разглеждало извънредната спирачка, но реши да се откаже от нея, тъй като тя не е най-ефективната“ възможност.


#Германия #Великобритания #искания #Иън Дънкан Смит #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници