Стотици българи и фирми лъснаха с тлъсти пачки в досиетата от "Панама Гейтс" (Обновява се непрестанно)

Стотици българи и фирми лъснаха с тлъсти пачки в досиетата от "Панама Гейтс" (Обновява се непрестанно)
icij.org
A A+ A++ A

Данните, обявени като най-голямото изтичане на вътрешна информация за офшорни фирми в историята, включват около 11,5 млн. документи, открити в близо 30-годишната кариера на панамската фирма "Мосак Фонсека", използвана от богати и известни хора от цял свят, за да прикриват свои активи или да спестяват данъци.

Стотици българи и български компании, както и техни посредници лъснаха в списъка. За обработването на данните ще са необходими дни наред. Засега novinite.bg ще ви предложи линкове към данните на досиетата.

Прави впечатление, че нашироко коментираните в обществото т. Нар. „червени куфарчета“, които след разстрела на задграничните дружества на Народна Република България, са по-скоро мит. Или поне комунистическите пари не са изтичали зад граница в офшорки, както повечето сънародници смятаха.

Преобладаващата част от сметките са открити в офшорите след 2000 година, но преди 2007 г., когато станахме член на Европейския съюз.

В досегашните разкрития по Досиетата "Панама", където българският партньор е в. "24 часа", с регистрирани от "Мосак Фонсека" офшорки излязоха имената на известни бизнесмени като Васил Божков, Петър Манджуков, Николай Банев и други, като освен тях се появи и името на шефа на държавната Българска банка за развитие Билян Балев, който засега е единственият човек на политическа позиция.

Оказва се, че нашенците, криещи пари са залюбили силно Британските Върджински острови, Панама, както и Люксембург.

Фирмите, обичащи офшорките, са регистрирани къде ли не у нас - от вилни зони, през престижните столични улици като "Московска" и "Оборище" - до работническия и борческия квартал "Надежда".

В "документите от Панама" на сайта https://offshoreleaks.icij.org излизат имената на 50 компании, 117 граждани и 8 посредника, които са свързани с България и имат участие в офшорки на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Виржински острови. Списъкът съдържа над 360 000 граждани и фирми от целия свят, стоящи зад офшорни структури, но е възможно е да има дублиране на имена.

Според авторите на разследването има законни начини за използване на офшорки. В обръщение на консорциума на разследващите журналисти се посочва, че нямат за цел да втълпяват идеята, че хора и фирми в списъка са нарушили закона.

Националната агенция за приходи обяви, че започва лов на българите с офшорки, чиито имена излязоха в "Панама гейт". 

Досега информацията бе достъпна само за Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност и други партньори (OCCRP) и около 370 репортери от почти 80 държави, благодарение на което те съобщиха от 3 април насам за офшорни сметки на 12 световни лидери, над 128 други политици и множество "измамници, наркотрафиканти и други престъпници, чиито компании са включени в черен списък в САЩ и други държави".

От ICIJ обясняват, че не разпространяват всичко от получената от анонимен източник база данни и не дават достъп до оригиналните документи или лични данни. "Архивът съдържа много информация за собствениците на компаниите, подставените лица и посредниците на местата, където идентичността се пази в пълна тайна, но не разкриваме банкови сметки, кореспонденция в електронни пощи и финансови транзакции."

Търсачката не разкрива всеки собственик на компания от Panama Papers. "Това е така, защото информацията за собствениците често е погребана сред имейли, служебни писма и вътрешна кореспонденция на служители от Mossack Fonseca и не може да бъде изровена по системно организиран начин. В допълнение Mossack Fonseca често сама не е събирала нужната информация за крайните собственици на компании и е разчитала на банки или други посредници да проследяват тези много важни данни."

Бившият финансов министър Симеон Дянков е убеден, че от Панамските документи ще изскочат имена и на български политици.

В предаването "120 минути" по bTV преди две седмици Дянков коментира от Вашингтон, че ако имената на политиците не излязат от българските медии, това ще бъде направено от чуждестранни издания.

В 21 часа българско време в секцията за България можеха да се видят имената на Делян Пенков Лилов, Десислав Маймаров, Милен Пантелеев, Милко Минковски, Николай Колев, Сахар Уади Шахин, Стефан Боп, Татяна Канаева, Венцислав Николов Дамянов и Ехуда Бранд.


Малко по-късно секцията на сайта за България стана недостъпна. Остана единствено видна Bulgarian Corporate Services EOOD.

Утре очаквайте купища информация за българите, възползвали се от възможностите за укриване на данъци и скриване на парите си.

 

#офшорки #офшорни фирми #БСП #пари #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници