Борисов успокои хората от с. Лозен: Енергиен министър и столичен кмет ще работят да няма кариера за строителни материали

Борисов успокои хората от с. Лозен: Енергиен министър и столичен кмет ще работят да няма кариера за строителни материали
БГНЕС
A A+ A++ A

Не виждам никаква нужда там да се тревожат хората. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание във връзка с развитието на ситуацията около предоставеното разрешение за проучване на строителни материали в с. Лозен, което предизвика протест на местните жители, предаде БГНЕС.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладват на премиера развитието по темата. „По въпроса за Лозен, за пуснатото разрешение за проучване на строителни материали, какво е положението?“, интересува се премиерът.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че първа взима думата Фандъкова и обяснява, че е провела среща с жители на Лозен, а кметът на Лозен и кметът на Панчарево работели в тясно сътрудничество с тях. „Отправили сме писма. Имахме разговор с министър Петкова и тя напълно проявява разбиране. Има разрешено проучване за предоставяне на концесия в голяма близост до къщите на хората и те са абсолютно прави, че там не бива това да се случва“, обяснява столичният кмет.

Фандъкова уточнява, че има разбиране от страна на Министерството на енергетиката. „Има пусната и втора процедура, която госпожа Петкова е поела ангажимент да не тръгва и да не се случва. По отношение на първата кметът на Панчарево обжалва решението, така че очакваме съдът да отсъди в полза на гражданите и оттам нататък вече имаме разбирането да не се повтарят такива случаи в близост до хората, без предварителното съгласие на кметовете на населените места“, добавя Фандъкова.

От своя страна енергийният министър допълва, че в Министерство на енергетиката също е била проведена среща с гражданите на Лозен, за да се чуе и тяхната позиция. „Разгледали сме цялата ситуация във връзка с предоставянето на това разрешение. Важно е да отбележим и това, че то е предоставено след като е минала съгласувателната процедура с всички заинтересовани институции, те са дали одобрително становище. При тази ситуация Министерство на енергетиката не е имало друга възможност освен да даде такова разрешение“, обяснява Петкова.

Тя добавя, че работи в много тясна връзка със Столична община. „Предприели сме всички необходими действия, има жалба и ще видим сега, съдът предстои да се произнесе“, уверява още министърът на енергетиката.

Накрая Борисов взима дума и нарежда да се направи всичко, което е възможно по закона, за да не се тревожат хората в с. Лозен. „Това е действително зона за отдих, те имат идеи там да си направят паркове. Камъни – дал Бог из България, колкото искат кариери да правят. Не виждам никаква нужда там да се тревожат хората“, категоричен е премиерът.


#Борисов #проучване #строителни материали #Петкова #Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници