ГЕРБ подкрепя подписката за референдума в оригиналния й вариант. Отказва се от дебат заради "емоционално напрежение" в залата

ГЕРБ подкрепя подписката за референдума в оригиналния й вариант. Отказва се от дебат заради "емоционално напрежение" в залата
БГНЕС
A A+ A++ A

Ние ще подкрепим така внесената подписка с 6-те въпроса за провеждане на референдум и няма да участваме в дебат. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на обсъждането на произвеждане на национален референдум с 6 въпроса, предаде агенция Фокус.

Цветанов призова да се намали емоционалното напрежение, което може да възникне от трибуната на НС. „ Затова ПГ няма да се възползва от времето си на дебат“, каза още Цветан Цветанов.

Основание за това изглежда е дало емоционалното, но добре аргументирано и правно издържано изказване в пленарната зала на Тошко Йорданов, член на Инициативния комитет за предложение за произвеждане на национален референдум, иницииран от Слави Трифонов, и сценарист на едноименното шоу.

Вие не сте над народа, вие не сте богове, вие не сте императори. Трябва да спазите закона, заяви Йорданов.

Той добави, че въпросите за националното допитване са подкрепени от близо 700 000 българи и подчерта, че референдумът не е иницииран от партия, за първи път, или от президент. „Това е желание на голямата част от българските гражданите. Това Народно събрание е в исторически момент, не знам дали го осъзнавате, за първи път може да докажете, че сте Народно събрание, което значи - представени от хората”, заяви Йорданов.

Йорданов бе категоричен, че депутатите трябва да се съобразят с искането на българските граждани. „Парламентът не може да маха въпроси, инициирани от граждани, може само да ги редактира. Според закона, приет от вас един и същ въпрос може да бъде зададен отново на следващ референдум. Ако законодателният орган в тази страна може да покаже, че може да потъпква законите, ще дадете пример, че и всеки български гражданин може да го прави или ще проявите политически разум. Или влезте в историята като първото Народно събрание, което е чуло мнението на хората, или затвърдете негативното мнение, което българите имат за вас”, каза още Тошко Йорданов.

Референдумът за промени в структура на Народното събрание и субсидирането на партиите, поискан от телевизионния водещ Слави Трифонов, e първа точка в днешната програма на парламента.

Въпросите от референдума търсят съгласие за редуциране на броя на депутатите до 120 души, дали да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въпрос субсидията на партиите да е 1 лев за получен глас. 

Правната комисия допусна всички поставени въпроси без този за електронното гласуване. 1,8 милиона души се произнесоха в полза на дистанционното гласуване по електронен път на референдум през 2015 година. В Изборния кодекс депутатите записаха, че експерименталното дистанционно гласуване ще се състои през 2018 година на парламентарните избори. След препирни по Изборния кодекс депутатите оставиха и текста, който позволяваше референдум да има заедно с избори.

В правната комисия мнозинството даде сигнал, че подкрепя въпросите. От БСП обаче се заканиха да дадат част от тях на Конституционния съд.

Този парламент е в исторически момент - вие за първи път можете да докажете, че сте Народно събрание, което означава представени от хората, посочи той. Искам да напомня на депутатите от БСП, че сега е моментът да покажат, че не мислят за собствената си партия, каза Хаджитодоров. "Пропускам депутатите на ДПС и ДОСТ, които отдавна в очите на българското общество са загубили имиджа на партия българска, а са по-скоро корпоративна организация", допълни той.

Господа и дами, народни представители, или влезте в историята като първото Народно събрание наистина чуло мнението на хората, или затвърдете негативното мнение, което българите имат за вас, завърши изказването си Тошко Хаджитодоров.



#референдум #ГЕРБ #Тошко Йорданов #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино