Москва реагира остро на активирането на противоракетния щит в Румъния

Москва реагира остро на активирането на противоракетния щит в Румъния
БГНЕС
A A+ A++ A

Разполагането на система за противоракетна отбрана (ПРО) край границите на Русия представлява заплаха за страната. Това е заявил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

От самото начало на тази история казваме, че според експертите, а и ние сме убедени в това, разполагането на система за ПРО несъмнено представлява заплаха за сигурността на Русия“, посочил е Песков.

Той е добавил, че всички руски служби, които отговарят за отбраната на страната, са осведомени за плановете на НАТО за разполагане на противоракетна система в Европа и предприемат съответните мерки.

Като грешно и вредно решение определи разполагането на ПРО и директорът на Департамента за контрол на въоръжението в министерството Михаил Улянов. Според него допълнително основание за безспокойств представлява разполагането на стартовите установки МК-42, които по-рано са били използвани за изстрелване на ракети със среден обсег от военноморските сили на САЩ. Това означава, че те могат да изстрелват и крилати ракети.

В последно време Русия нееднократно заявяваше, че възприема плановете на САЩ и НАТО, свързани със създаването на системата за противоракетна отбрана в Европа, като заплаха за  стратегическите й сили на сдържане и затова ще бъде принудена да предприеме съответни мерки. Последният пример в тази посока беше изказването на руския външен министър Сергей Лавров преди две седмици, когато той заяви че ако Швеция влезе в НАТО, което евентуално би довело и до приемането на Финландия, Москва ще бъде принудена да предприеме действия.

Румъния открива днес антиракетния щит във военната си база Девеселу, а на събитието ще присъстват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, румънският премиер Дачиан Чолош и други американски и румънски представители.

Активира се и системата за отбрана на НАТО срещу балистични ракети. Вестник "Котидианул" отбелязва, че откриването на антиракетната система на НАТО и представителите на САЩ, пристигнали в Букурещ, са подразнили Москва. 

Пратеникът на Пентагона Робърт Бел подчерта, че антиракетният щит в Девеселу не е насочен срещу Русия, но от руската дипломация твърдят, че става въпрос за нарушаване от страна на Съединените щати на договора за ядрените сили със среден обсег.

НАТО ще продължи да води диалог с Русия "където и когато е възможно", заяви от своя страна генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Според него в момента, когато напрежението е високо, е много важно запазването н а каналите за конуникация открити. Столтенберг обаче подчерта, че в същото време организацията ще укрепва своята отбрана за защита от всякакви заплахи, като развива възможностите си , включително и в областта на противоракетната отбрана. Генералният секретар отбеляза още, че сегашната система не би могла да се използва за настъпателни цели, даже и при желание за това.

Русия реагира остро и на предстоящото присъединяване и на Черна гора в НАТО, като настоява за провеждането на референдум, както искат просръбските партии в страната.



#система за противоракетна отбрана #ПРО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино