Георгиева: България изостава по качеството на живот! Трябва ни растеж от 4-5%, за да настигнем по-богатите

Георгиева: България изостава по качеството на живот! Трябва ни растеж от 4-5%, за да настигнем по-богатите
БГНЕС
A A+ A++ A

България изостава по отношение на качеството на живот и задоволяване потребностите на населението. Това каза в Пловдив заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"Ако искаме да настигаме тези, които живеят по-добре, в такъв случай ни трябва икономически растеж от 4-5 процента. Видяхме, че когато това си го поставим като цел, ние можем да усвояваме бързо и резултатно еврофондовете", посочи Георгиева.

Тя припомни, че през миналата година страната ни е била втора по усвояемост на евросредствата в ЕС, но сега по новите програми, по които може да усвоим 32 милиарда лева, има забавяне.

Според Георгиева основните проблеми са недовършените реформи, работната сила и липсата на добра инвестиционна среда у нас.

Като цяло страната ни се вписва добре в Инвестиционния план за Европа, известен още като план "Юнкер", каза още зам.-председателят на ЕК. За кратко време България е сключила три споразумения за малки и средни предприятия, две от които вече работят, а третото се довършва.

Общият обем на финансирането за малките и средните предприятия е 200 милиона евро.

Според Кристалина Георгиева впечатление прави бързото включване на фирми - само по първото споразумение вече има двеста одобрени и получили финансиране проекти в различни сфери.


#Кристалина Георгиева #икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници