Градовете в „ожесточена битка“ за държавните институции

Градовете в „ожесточена битка“ за държавните институции
Българските градове са в ожесточена битка кой да приеме държавните институции, разкри премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските градове са в ожесточена битка кой да приеме държавните институции, разкри премиерът Бойко Борисов.

Намерението на правителството да разпръсне администрацията по провинцията беше обявено официално преди малко повече от седмица лично от министър-председателя, предаде bTV.

Няколко дни преди него финансовият министър Симеон Дянков разкри минимални детайли от разработваната от него реформа.

„Миграцията на институциите от София към страната ще приключи след 4-5 години“, уточни Борисов. По думите му единственото сигурно преместване в момента е на заместник-министъра с ресор „Туризъм“ в Пловдив. Многото неизвестни обаче се превърнаха в повод за доказване на местната власт.

„Конкуренцията между градовете е страховита. Аз не съм очаквал такъв огромен интерес от всички партии, кметове, депутати, съветници. В момента Варна и Бургас са във война за Агенцията за рибарство и аквакултури. Донесли са ми списъци, подписки. Например между Плевен и Хасково за виното. Едните викат - най-големите масиви са в Хасково, другите викат - ама ние пием повече“, разказа премиерът.

Всяка идея за смяна на местата на отделни ведомства и звена подлежи на дебати, изчислява се и колко ще струва.

Именно липсата на пари осуетила идеята на правителството да даде на Столична община „най-представителната“ сграда в София – тази на Министерството на земеделието и храните.

„Сега не можем да я осъществим по простата причина, че сметките излязоха, че ще струва 20 милиона и затова им казахме, че няма сега да се прави, а ако някога има пари, София ще получи най-представителната сграда, която заслужава“, обясни Борисов.

Премиерът изтъкна, че без готови сметки местене няма да има: „Чакам да ми дадат икономически обосновки, финансови обосновки, да видим колко ще струва и дали е необходимо сега в криза да се направи“.

#Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #държавни институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино