Ангелкова: Междуведомственият съвет за кадрите в туризма ще анализира недостига на специалисти

Ангелкова: Междуведомственият съвет за кадрите в туризма ще анализира недостига на специалисти
БГНЕС
A A+ A++ A

Целта на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма е именно да се предлагат конкретни решения, да се инициират законодателни промени на база на тези предложения, когато е необходимо. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за агенция Фокус във връзка с проведеното първо заседание на съвета.

„Навсякъде на срещите по места с бранша основният проблем, който винаги се е изтъквал, е бил липсата на подготвени кадри, огромното текучество на кадрите. Знаете, че в туризма 90% от услугата се формира именно от кадрите. Независимо от това колко е добра материалната база е много важно продуктът да е с високо качество и обслужването да е на ниво”, посочи тя.

„Създадохме съвета с цел да има обща платформа, на която представителите на другите министерства, на бранша, на университетите, на професионалните гимназии и другите, свързани с този въпрос институции, да бъдат на една маса, така че да се предлагат конкретни решения. Включително и други действия, които не изискват законодателна промяна, но е важно да бъдем информирани и да се вземат навременни мерки”, коментира министърът на туризма.

Николина Ангелкова обясни, че първото заседание на съвета е преминало в по-общи изказвания и предложения как да се продължи нататък в работата, така че този съвет да не остане място, на което само да се говори, но от него да има реална полза и да се предлагат конкретни решения, които след това да бъдат реализирани и изпълнени.

„Причините за недостига на кадри в бранша са много, те не са от вчера за днес, трупани са с годините. Това е и една от основните задачи на този съвет- да се анализират причините за недостига на кадрите в бранша, по-специално в сектор „Туризъм”. Да представим проучения опит на Испания, Португалия и Франция, нещо, което сме направили на база на двустранните споразумения, които имаме с тези държави. Съответно ако има необходимост да поискаме и експерти от тях, така че да ни съдействат максимално, за да можем да преценим дали се доближим до техните системи”, уточни министър Ангелкова.

#Ангелкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници