Атентат е свалил египетския самолет, смята Москва

Атентат е свалил египетския самолет, смята Москва
БГНЕС
A A+ A++ A

Катастрофата на самолета на EgyptAir най-веротяно е причинена от терористичен акт и Русия призовава всички европейски партньори да помогнат за откриването на извършителите.

Това заяви директорът на руското контраразузнаване Александър Бортников, цитиран от РИА "Новости".

"За голямо съжаление, днес стана още един инцидент със самолет на египетскитеавиолинии. По всичко изглежда, че това е терористичен акт, в резултат на който са загинали 66 граждани на около 12 държави", каза ръководителят на Федералната служба са сигурност (ФСБ). Той призова всички заинтересовани страни, включително тези от Европа, "да предприемат съвместни мерки за откриване на лицата, причастни с този чудовищен акт.

Малко по-късно и египетският министър на транспорта Шериф Фатхи каза, че вероятността за терористичен акт като причина за изчезването на машината е по-голяма от тази за технически проблем.

Самолетът е преминал всички необходими технически проверки, добави той, цитиран от ТАСС.

Засега отломки от пътническия самолет не са открити. Издирвателните работи са съсредоточени край гръцкия остров Карпатос и зоната южно от него, но обхватът им може да се разшири, посочи министърът.

Информацията дотук за пътническият А320, който е пътувал от Париж за Кайро,сочи, че той се е разбил, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд.

"За съжаление информацията, с която разполагаме, потвърждава, че самолетът е паднал и е изчезнал. Нито една хипотеза не може да бъде изключена или потвърдена", каза Оланд, цитиран от Ройтерс.

Когато се установи истината, ще можем да направим всички заключения. На този етап трябва да дадем приоритет на солидарността със семействата" на жертвите, каза президентът в изявление от Елисейския дворец, цитиран от Асошиейтед прес.

Парижката прокуратура започва следствие за самолета на "Иджипт еър", излетял снощи от Париж за Кайро с 66 души на борда и изчезнал от екраните на радарите над Средиземно море, съобщи в комюнике прокурорът на Париж Франсоа Моленс, цитиран от Франс прес.

Моленс също каза, че на този етап не се приема или изключва нито една хипотеза и уточни, че разследването е поверено на националната гвардия.

На борда е имало 15 френски граждани, каза Оланд, цитиран от ДПА и ТАСС.

Според предоставените от авиокомпания "Иджипт еър" списъци в самолета е имало граждани на 12 страни. Пътниците са били 56, включително три деца.

Самолетът на "Иджипт еър" Еърбъс А320, който се разби тази сутрин в Средиземно море, е направил внезапни завъртания във въздуха - първо с 90 градуса наляво, след това с 360 градуса надясно и рязко е паднал от 10 000 метра на 4500 метра височина, преди да изчезне от екраните на радарите, заяви гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, цитиран от Франс прес.

"По наши данни в 00.37 ч. по Гринуич самолетът, който е бил на около 10-15 мили в египетското въздушно пространство, е извършил завъртане с 90 градуса наляво, а после с 360 градуса надясно, като рязко е загубил височина от 10 000 на 4500 метра. Той е изчезнал от радарите на около 3000 метра височина", заяви Каменос, който съобщи, че е разговарял с египетския си колега.

Еърбъс А320 е един от най-използваните модели в света в наши дни. Използва се на кратки и средни разстояния, като максималният му пробег е 6480 км. Може да приема до 180 пътници.
Този самолет с два двигателя е един от най-безопасните в света. В анализ на Боинг за сигурността от 2015 г. се казва, че А320 е регистрирал само 0,14 фатални злополуки на милион излитания.

Влиза в обръщение през 1988 г. Днес по света се използват около 4000 самолета от този модел.

Сертифициран за полети на височина до 11 700 метра, с абсолютен таван на височина от 12 600 метра.

#Оланд #терористичен акт #Средиземно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино