Горанов: Концесията на Летище "София" не е единственият начин за спасяването на БДЖ, но е "много добра стратегия"

Горанов: Концесията на Летище "София" не е единственият начин за спасяването на БДЖ, но е  "много добра стратегия"
БГНЕС
A A+ A++ A

Концесията на Летище "София" не е единственият начин за спасяването на БДЖ. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му, отдаването на концесия носи много по-големи позитиви и за държавната хазна, и за самото летище като търговско дружество.

Вчера от "БСП Лява България" ппризоваха правителството да спре концесионната процедура. Според социалистите не трябва да се концесионира дейност, от която държавата печели. Според БСП има и други възможности да се оздрави БДЖ холдинг - например с фискалния излишък от 2 млрд. лева.

Министър Горанов е категоричен, че получаването на стотици милиони левове като доход за хазната и еднократно голямо плащане, с което да се оздравят държавните железници, е "много добра стратегия".

"Не е това единственият начин, но нека да ги разделим двете неща. За нас е правилно и коректно да се привлече сериозен инвеститор  и оператор, който да развие Летище "София" и това са условията в концесията. Не са за пренебрегване и огромните постъпления в бюджета, които ще дойдат от това концесиониране", заяви финансовият министър, цитиран от БНР.

Горанов увери, че подобна практика има в цяла Европа. "Едва ли можем да признаем, че държавата е най-добрия стопанин на едно търговско дружество. Концептуално често сме били упреквани, че държавата е лош стопанин, в този смисъл тази форма на публично-частно партньорство е гаранцията за израждането на модерно летищно съоръжение. Приходите за фиска съвсем не са за пренебрегване, тъй като очакваме стотици милиона еднократно плащане към бюджета и плащания в размер на милиони левове всяка година към държавата", заключи министър Владислав Горанов.

#Горанов #концесия #летище София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници