ГЕРБ узакони големите бонуси в администрацията

ГЕРБ узакони големите бонуси в администрацията
Между първото и второто четене обаче по предложение на депутата от ГЕРБ Светослав Тончев се прокрадна текст, според който размерът на допълнителното възнаграждение на отделните служители не може да надвишава 80%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промените в Закона за държавния служител не ограничиха възможностите за допълнително материално стимулиране в администрацията въпреки заканите на управляващите от ГЕРБ.

След гръмките скандали с раздаваните големи бонуси, в сряда депутатите приеха на второ четене текстове, според които за постигнати резултати държавен служител ще може да получава до 80% от основната си заплата за съответната година, предаде „Дневник“.

В проекта за първо четене съотношението между бонус и заплата не беше записано, но в мотивите на Министерството на финансите се посочваше, че то няма да надвишава 30%.

Между първото и второто четене обаче по предложение на депутата от ГЕРБ Светослав Тончев се прокрадна текст, според който размерът на допълнителното възнаграждение на отделните служители не може да надвишава 80%, а единствено общите разходи на институцията за допълнително материално стимулиране не трябва да надхвърлят 30% от разходите за заплати в нея.

След гласуване и прегласуване текстът беше приет с 69 гласа „за“, 15 „против“ и 7 въздържали се.

Така на практика институциите ще разполагат с ограничен ресурс, който ще могат да разпределят като бонуси, но едни служители на база на преценка на техния ръководител ще могат да получат максималните 80% от заплатата си допълнително, или общо 22 заплати за годината, а други могат да не получат нищо.

Опозицията остро възрази срещу разпоредбата. Христо Бисеров от ДПС заяви, че това са пари, с които се създава партийна аристокрация, и трябва да е ясно, че се създава механизъм за раздаване на бонуси на партийния актив.

„Ако бяха 30-40%, бихме могли да говорим за възможност, но не е редно на практика да одобряваме двойна заплата“, допълни той.

Димчо Михалевски от БСП също заяви, че допълнителните пари ще се раздават на хора, декларирали лоялност към ГЕРБ.

На няколко пъти депутати от ГЕРБ заявиха, че опозицията говори неистини и цели да манипулира, но така и не обясниха как в крайна сметка е определен високият процент, при положение че и при представянето на законопроекта управляващите уверяваха, че той няма да е над 30%.

С промените в закона се премахва и класът прослужено време, което за пореден път също беше оспорено от опозицията. Текстът мина на второ четене.

Така досега получаваните пари за стаж ще влязат в заплатата, но занапред няма да се дават допълнителни средства независимо от продължителността на трудовия стаж.

#Закон за държавния служител #ГЕРБ #бонуси #допълнително материално стимулиране #Христо Бисеров #Димчо Михалевски #Светослав Тончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници