КЕВР: По-евтиният газ прави възможно замразяването на цените на тока и понижението им при топлата вода и парното

КЕВР: По-евтиният газ прави възможно замразяването на цените на тока и понижението им при топлата вода и парното
Иван Иванов / БГНЕС
A A+ A++ A

Замразяването на цените на електроенергията и понижението на топлата вода стават възможни основно заради ниските цени на природния газ. "Ще бъдат отчетени влиянията на всички останали фактори – природният газ, намалението на цената, влияе в тази посока, има други фактори, които влияят в обратната посока", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Без никаква промяна остава цената, по която ЧЕЗ ще продава енергията си на битовите потребители. За клиентите на EVN е предвидено поскъпване от 0,6 на сто, поевтиняване на тока от 0,9 на сто се готви за абонатите на "Енерго-ПРО". Токът за малкия бизнес ще бъде намален от 5 до 15%.

При топлофикациите намалението на цените ще е от 4 до 16%. За София предложението е за намаление от 10 на сто.

Законодателните промени от миналата година дават възможност цените на тока за бита да не се променят засега, заяви по националното радио Пламен Младеновски, началник на отдел "Цени и лицензии" в КЕВР. "Решенията на Комисията и предложенията за изменение на цените в доклада са резултат от извършена на огромна по обем работа от експертите на комисията, като изготвените доклади са от десетки страници, задълбочени и изчерпателни. Хората, които са се запознали с тях, виждат, че те почиват на утвърдени методики и представят обективната картина на състоянието на дружествата в сектора. На първо място, законодателните промени от миналата година, както и подготвените такива от тази, дават възможност цените на тока за бита да не се променят сега. Съчетано с намаляването на цената на природния газ, те ни позволиха да намалим цената "Задължение към обществото", която естествено се отразява и върху цените на бита и по този начин да задържим цените. Това задържане е напълно обосновано и отразява тенденциите към либерализация на пазара и постепенно изравняване на цените на бита и на бизнеса. Ние тук прилагаме един консервативен подход, при който искаме да осигурим една стабилност и предвидимост в дългосрочен план и изцяло защита на дългосрочния интерес на всички потребители – както битови, така и стопански", коментира Младеновски.

Това цели осигуряване на балансирано изменение, добави той и поясни, че цената за малките предприятия се намалява с около 10% процента. При големите предприятия таксата "Задължение към обществото" се намалява с едно левче, цените за мрежовите услуги за високо напрежение също намаляват. Предложените цени осигуряват позитивен ефект както върху малките, така и върху големите бизнес потребители.

Предстои обществено обсъждане на ценовите предложения, преди енергийният регулатор да излезе с окончателно решение.

#Иван Иванов #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници