Полицията е застреляла петима терористи в Казахстан

Полицията е застреляла петима терористи в Казахстан
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

В Актобе, Казахстан, силите за сигурност са застреляли петима души, свързани с кървавите терористични нападения в града в неделя, съобщи Интерфакс.

Руската агенция се позовава на пресслужбата за Комитета за национална сигурност (КНС) на Казахстан.
„Антитерористичният център на република Казахстан информира, че силите на областния оперативен щаб за борба с тероризма са неутрализирали група издирвани престъпници”, се казва в прессъобщението.

Било е установeно, че терористите се намират в жилище на улица „Некрасов”. Подразделения от спецчастите на КНС и МВР оградили блока, евакуирали живущите наоколо и блокирали апартамента с терористите.
„В хода на преговорите терористите отказали да се предадат доброволно и открили огън. Последвали опити да бъдат уговорени да предадат оръжието, но те не дали резултат. В проведения от спецсилите щурм четиримата терористи, намиращи се в квартирата, са унищожени”, се казва в съобщението.

Същевременно на пресечката на улиците „Мясоедов” и „Аринов” съучастник на терористите е стрелял с гладкоцевно оръжие по патрулен екип на полицията и е бил ликвидиран с ответен огън.
Леко ранени са двама души от правоохранителните органи. Жертви и пострадали сред мирното население няма.
В Актобе областният оперативен щаб за борба с тероризма продължава издирването на останалите престъпници, изяснява техните връзки и търси евентуални съучастници.

На 5 юни група религиозни екстремисти нападна два оръжейни магазина и военно поделение в в големия град в Западен Казахстан, припомня Интерфакс. В резултат загинаха общо 7 души – трима военнослужещи и четирима цивилни. Ранени са други 37, повечето от които са военни.

В антитерористичната операция бяха унищожени 13 престъпници, девет са арестувани, а за шестима започна издирване.

„Червено” равнище на терористична заплаха беше обявено в Актобе, а за цялата страна за срок от 40 дни – „жълто”, т.е. умерено. В памет на жертвите терора беше спазен национален траур.
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който пое под личен контрол ситуацията в Актобе, обяви в сряда, че в нападенията има външна намеса.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници